Skuteczne diety, suplementy i tabletki na odchudzanie

Home » Diety » Zdrowa dieta oczyszczająca

Zdrowa dieta oczyszczająca

Zdrowa dieta oczyszczająca na przykładzie Diety Ewy Dąbrowskiej

Doktor nauk medycznych Ewa Dąbrowska na podstawie długoletnich badań opracowała oczyszczającą dietę owocowo-warzywną, która stymuluje organizm do samoleczenia. Zaliczana jest do grupy diet eliminacyjnych, w której znajduje się dieta Atkinsa czy Kwaśniewskiego. Ewa Dąbrowska jest autorem 50 prac naukowych i ponad 100 doniesień. W jej popularnych książkach “Przywracać zdrowie żywieniem”, “Ciało i ducha ratować żywieniem” możemy znaleźć dokładny opis diety. Według dr Dąbrowskiej głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń, pozbyciu się toksyn i zalegających resztek pokarmu. Leczy oraz zapobiega niektórym chorobom. Pozwala schudnąć, dzięki przejściu organizmu na tzw. odżywianie endogenne (wewnętrzne). Dieta dostarcza około 400 do 600 kcal dziennie, jest to mała ilość, więc organizm zaczyna czerpać substancje odżywcze z tkanek własnego ciała. W pierwszej kolejności ze złogów tłuszczu, nadmiernych zapasów i zwyrodniałych komórek. Oczyszczamy się, regenerujemy i samoistnie leczymy. W czasie diety wskazana jest aktywność fizyczna, uzależniona od możliwości.

 

Zasady korzystania z diety oczyszczającej

Optymalny czas trwania diety oczyszczającej to 3 do 6 tygodni. Właściwe oczyszczanie zaczyna się w 3 tygodniu trwania. Jeżeli nie czujemy się na siłach przerywamy dietę. Stosowanie tydzień lub dwa i tak dużo wnoszą.
Dieta Dąbrowskiej opiera się na jedzeniu warzyw i owoców, jednak nie wszystkich. Możemy je spożywać na surowo, robić zupy, sałatki, gotować i dusić. Zupy z warzyw gotujemy na wodzie, bez tłuszczu. Potrawy doprawiamy ziołami, nie używamy soli. Spożywamy 3 posiłki dziennie. Można się napić około pół godziny wcześniej przed posiłkiem. Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. Znaczenie ma kolejność jedzenia. Posiłek zaczynamy od surowych owoców, potem surowe warzywa, następnie gotowane, na końcu ma być zupa. Między posiłkami można tylko pić (przynajmniej godzinę po jedzeniu). Nie wolno podjadać (ewentualnie owoc). Nie liczymy kalorii i jemy wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Nie musimy spożywać dokładnie tego, co poleca autorka. Także sposób przyrządzania zależy od nas, musimy tylko trzymać się zasad. Organizm często sam podpowiada, co jest nam potrzebne.

Dieta oczyszczająca – zalecane warzywa i owoce:

  • owoce i warzywa dieta oczyszczającamarchew, pietruszka, seler, burak, chrzan, rzodkiew, rzepa
  • sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła, kiełki
  • cebula, por, czosnek, papryka, pomidor
  • kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepa
  • dynia, cukinia, ogórki
  • cytryna, grejpfrut

 

Przyjmowanie plynów podczas diety oczyszczającej

  • woda, woda mineralna, wodę z cytryną, herbaty owocowe (bez barwników i aromatów), ziołowe, herbata zielonastosowanie diety oczyszczającej
  • soki owocowe i warzywne, wywary warzywne
  • kompoty bez cukru, kawa zbożowa
  • woda z kiszonych ogórków, kapusty (rozcieńczona)

Łatwiej będzie wprowadzić dietę, jeżeli przed jej całkowitym zastosowaniem zaczniemy od stopniowego wykluczania z jadłospisu poszczególnych produktów. Zacznijmy od rezygnacji z potraw wysokoprzetworzonych, później z cukru, białego pieczywa, makaronów, ryżu itd. Jemy natomiast więcej zalecanych warzyw i owoców, pijemy soki. (z soków kupnych dopuszczalne są tylko jednodniowe).

Produkty zakazane w diecie oczyszczającej

  • mięso, pieczywo, zboża, produkty na bazie mąki
  • mleko i jego przetwory
  • jajka
  • rośliny strączkowe, ziemniaki
  • słodkie owoce
  • oleje, orzechy
  • cukier, słodycze
  • kawa, czarna i czerwona herbata
  • alkohol, papierosy

Na początku diety Dąbrowskiej może pojawić się tzw. kryzys ozdrowieńczy, z objawami jak: osłabienie, nudności, biegunka, bóle głowy, stawów, bezsenność lub stany podgorączkowe. Po kilku dniach dolegliwości powinny minąć. Jeżeli pojawią się problemy trawienne związane z przyjmowaniem świeżych warzyw i owoców należy przez parę dni jeść gotowane produkty. W razie zaparć można pić (zwłaszcza rano) wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne (Zuber, Kryniczanka, wodę Jana), wodę z kiszonych ogórków lub stosować zioła przeczyszczające. Nie jemy smażonego.

Wskazania stosowania diety oczyszczającej:

  • alergie
  • astma
  • choroba wieńcowa
  • choroby skóry (trądzik, egzema, łuszczyca, twardzina, porfiria)
  • cukrzyca typu II
  • depresja
  • egzema
  • jaskra
  • kamica nerkowa, żółciowa
  • miażdżyca
  • migrena
  • nadciśnienie
  • nerwica
  • niedoczynność tarczycy
  • nieżyt jelit
  • obniżona odporność
  • otyłość, nadwaga
  • paradontoza
  • przewlekłe zapalenie wątroby
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • skaza moczanowa
  • stłuszczenie wątroby
  • stwardnienie rozsiane
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • wrzód trawienny
  • wysoki poziom cholesterolu
  • zaćma
  • zakażenie Helicobacter Pylori
  • zaparcia
  • zespół jelita nadwrażliwego
  • zgaga
  • zwyrodnienie stawów

Przeciwwskazania stosowania diety oczyszczającej:

  • choroby psychiczne, wrodzone, wyniszczające organizm, związane z utratą białka
  • cukrzyca na insulinie
  • gruźlica
  • nadczynność tarczycy
  • niedoczynność nadnerczy
  • nowotwory
  • ostra porfiria
  • silna depresja
  • kobiety w ciąży, karmiące piersią
  • dzieci i młodzież w okresie dojrzewania

W przypadku stwierdzonych chorób należy poinformować swojego lekarza o zamiarze stosowania diety.
Osoby chore na cukrzyce, przyjmujące insulinę, powinny przeprowadzać kurację pod opieką lekarza. Dieta przywraca wrażliwość komórek na insulinę.

Wychodzenie z diety oczyszczającej

Wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej powinno trwać około jednej trzeciej okresu stosowania. Od prawidłowego wychodzenia zależy utrzymanie efektów. Po zastosowaniu diety należy stopniowo wprowadzać do jadłospisu wykluczone produkty. Powinno się zacząć od dodawania do surówek  zdrowych oleju, potem wprowadzaniu białka do warzyw (nabiał). Dalej jeść białko pochodzące z roślin strączkowych i węglowodany w postaci razowego chleba czy makaronów. Nie zapominać o jedzeniu warzyw, owoców oraz niewielkiej ilości orzechów i pestek. Na końcu wprowadzić chude mięso. Po zakończeniu diety należy dalej odżywiać się zdrowo i nie wracać do złych nawyków.

 

Przykładowe przepisy diety oczyszczającej

Gulasz
dodać do garnka: startą marchew, pietruszkę, seler, białą kapustę, pokrojony por, ziele angielskie, liść laurowy
dolać trochę wody i dusić pod przykryciem
dodać przecier pomidorowy, ulubione zioła, poddusić

Bigos
zetrzeć na tarce białą kapustę i jabłko, cebulę pokroić
dodać do garnka z kiszoną kapustą, zielem angielskim i liściem laurowym, dolać trochę wody i udusić pod przykryciem
dodać przecier pomidorowy, poddusić, doprawić czosnkiem, pieprzem, majerankiem

Surówka z rzepy
1 biała rzepa, 2 marchewki, jabłko, sok z cytryny
rzepę, jabłko, marchew myjemy, obieramy, tarkujemy
skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy

Surówka z sałaty
sałatę poszarpać, dodać pokrojonego pomidora i szczypiorek
posypać koprem, polać sokiem z ogórka kiszonego lub z cytryny

Surówka paprykowa
pokroić paprykę w różnych kolorach
dodać pokrojony ogórek kiszony i pomidor
doprawić sokiem z ogórka kiszonego lub z cytryny

Zupa jarzynowa
zrobić wywar z jarzyn
dodać marchewkę, kawałki brokułu, kalafiora
zmiksować, doprawić pieprzem, solą ziołową, curry

Dodaj odpowiedź

Twój email nie będzie widoczny

*