Będąc na diecie często ograniczamy tłuszcz, uważając go za głównego winowajcę tycia. W praktyce, jednak tłuszcz nie jest tak szkodliwy jak się powszechnie uważa, o ile wybieramy go mądrze i z głową. W czym znajdziemy zdrowe tłuszcze? Oto lista 5 produktów, jakie warto używać w kuchni.
Awokado
Nie każdy wie, ale awokado jest uważane za jedno z tzw. „super food”, pomimo, że zawiera dużą ilość kalorii. Wynika to z faktu, że zawarty w nim tłuszcz jest zdrowy i pozytywnie wpływa na pracę serca.
Awokado zawiera tłuszcze jedno i wielonienasycone, a także kwas foliowy, który wspomaga pracę serca i obniża homo-cysteinę, mającą działanie prozapalne.
Awokado jest polecane w diecie kobiet w ciąży, z uwagi na obecność kwasu foliowego, który chroni dziecko przed wadami cewki nerwowej. Zawarte w awokado nienasycone kwasy tłuszczowe zawierają też cenny dla zdrowia kwas linolowy i oleinowy, które wpływają pozytywnie na nawilżenie skóry i prace układu odpornościowego.
Ponadto znajdziemy w nim również witaminy, takie jak:
- witaminę K
- witaminę B6
- witaminę C
- mikroelementy
Awokado jest zalecane w diecie osób, które zmagają się z podwyższonym cholesterolem, z uwagi na zawarty w nim potas, który wspomaga utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.
W Polsce awokado zyskało popularność stosunkowo niedawno. Obecnie coraz częściej po nie sięgamy, choć nie wszyscy wiedzą jak je jeść. Oryginalny smak tego owocu doskonale sprawdzi się w pastach i sałatkach.
Do jedzenia najlepiej wybierać dojrzałe awokado, którego skórka lekko się ugina, kiedy naciśniemy ją palcem. Jeśli owoc jest twardy, wówczas należy poczekać kilka dni aż dojrzeje.
Awokado zawiera dużą pestkę, którą po nacięciu owocu, należy wyjąć. Miąższ awokado jest blady i ma niewyraźny smak. Sprawdzi się dobrze w sałatkach, w guacamole i w paście, którą można używać do smarowania chleba zamiast np. masła.
Co ciekawe, wiele osób wyrzuca pestkę awokado co jest błędem. Zawiera ona, bowiem wiele korzystnych substancji przeciwutleniających, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Zawiera też błonnik, który wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego.
Pestki awokado nie da się ugryźć, ponieważ jest bardzo twarda. Należy ja suszyć kilka dni na słońcu, a zimą na kaloryferze, następnie rozbić na mniejsze kawałki tłuczkiem i zrobić z niej pył. Ma on nieco gorzki smak, ale sprawdzi się jako dodatek np. do soków z warzyw i owoców.
Jajka
Jajka to kontrowersyjny produkt w kuchni. Nie milkną dyskusje na temat ich wpływu na zdrowie, a zwolenników jedzenia jajek jest tyle ilu przeciwników. Część dietetyków wskazuje, że jajka zawierają dobre tłuszcze, które wspomagają zachowanie odpowiedniej równowagi lipidowej.
Zawarte w nich tłuszcze zawierają bogaty skład:
- w 60% składają się z trójglicerydów
- w 30% z fosfolipidów
- w 6% zawierają cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej
- 1% ich zawartości to wolne kwasy tłuszczowe
Istotne znaczenia mają głównie fosfolipidy, w tym lecytyny zawarte w jajkach. Powstaje z nich cholina, która wpływa na poprawę pamięci, działanie układu nerwowego i mięśniowego. Jajka zawierają też kwasy tłuszczowe nienasycone, w tym kwas linolowy – CLA. Wpływa on na utrzymanie właściwej masy ciała i na metabolizm, co jednak nie zostało jeszcze oficjalnie potwierdzone.
Szpinak
Choć nie jest to powszechnie znane, szpinak zawiera dobroczynnie działający tłuszcz, który ma znaczenie jako nośnik:
- kwasów omega-3
- kwasów omega-6
- witamin
- prowitamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach
Szpinak stanowi też cenne źródło kwasu foliowego, który wpływa pozytywnie na układ krążenia i obniża stężenie prozapalnej homocysteiny. Wraz z kwasami tłuszczowymi wpływa też na poprawę pracy serca. Szpinak najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do sałatek. Można dodawać go do mięs, podawanych na zimno i na ciepło, a w sezonie letnim, przygotowywać na jego bazie koktajle owocowo-warzywne.
Płatki owsiane
Płatki owsiane zawierają cenny dla zdrowia tłuszcz i błonnik, który wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego.
Owies, w porównaniu do innych zbóż, zawiera duże ilości tłuszczów. Jest go aż 7%, ale jest to, co istotne zdrowy tłuszcz z uwagi na skład chemiczny. W owsie znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Chronią one przed powstawaniem zakrzepów i mają istotne znaczenie w profilaktyce miażdżycy. Łagodzą też podrażnienia wywołane alergiami.
Płatki owsiane najlepiej jeść w formie lekko przetworzonej, np. gotowane na mleku lub prażone. Można je dodawać do jogurtów. Warto pamiętać, że niepoddane obróbce mogą być ciężkostrawne dla niektórych osób.
Orzechy i bakalie
Orzechy i bakalie stanowią smaczną przekąskę, po którą chętnie sięgamy. Zawierają duże ilości tłuszczów, ale są to cenne dla zdrowia tłuszcze nienasycone, które wpływają na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi.
Orzechy zawierają duże ilości:
- potasu
- żelaza
- cynku
- witamin z grupy B
- fosforu
- miedzi
- magnezu
Bakalie z kolei stanowią cenne źródło żelaza, istotnego zwłaszcza dla kobiet, które mają obfite miesiączki i dla osób na diecie redukcyjnej. Powinni na nie uważać jednak alergicy, ponieważ przed procesem suszenia poddaje się je działaniu dwutlenku siarki, by zachowały naturalny kolor. To zaś powoduje, że mogą uczulać.
Po orzechy i bakalie warto sięgać, kiedy np. mamy ochotę na słodkie i niezdrowe przekąski. Są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla słodyczy, choć, w przypadku osób na diecie nie można ich jeść w nieograniczonych ilościach. Idealnie komponują się z daniami na słodko, stanowią ciekawy dodatek do sałatek i mogą być elementem zdrowej diety w połączeniu np. z tabletkami odchudzającymi.
W trakcie odchudzania wiele osób decyduje się na stosowanie tabletek, które maja wspomagać proces utraty wagi. Jeśli są one wysokiej jakości i ze sprawdzonego źródła – wówczas mogą wspomóc odchudzanie. Jeśli nie ma pewności, co do ich składu warto dopytać farmaceutę w aptece, a wcześniej sprawdzić ranking tabletek odchudzających. Warto też pamiętać, że ich stosowanie powinno łączyć się ze zdrową dietą, a w tej nie może braknąć bogatych w cenne tłuszcze bakalii i orzechów, które każdy powinien mieć w domowej spiżarni.
Zdrowe tłuszcze to ważny element codziennej diety, także w przypadku osób, które chcą schudnąć, cieszyć się wymarzoną sylwetką i samopoczuciem. Warto pamiętać o ich codziennej podaży, co przekłada się także na zdrowie.
Dzięki niemu wybierzesz produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb i kupisz go tanio bezpośrednio na stronie producenta.
Zapoznaj się również z naszym artykułami:
Artykuły powiązane: