Nadwaga i otyłość to obecnie problemy z którymi zmaga się wiele osób. Kilka lub kilkanaście kilogramów więcej niż powinno powoduje stres, brak akceptacji własnego ciała i wpływa negatywnie na samoocenę. Kilkadziesiąt stanowi już powody do obaw o zdrowie. Dlatego coraz więcej osób decyduje się obecnie na zmianę nawyków żywieniowych i przejście na dietę. Obserwuje się panujący trend na zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną. Pojawiają się też opinie że, aby cieszyć się nienaganną sylwetką i zdrowiem, należy wyeliminować z diety pewne składniki pokarmowe, takie jak np. tłuszcz. Ile jest prawdy w stwierdzeniu, że od tłuszczu tyjemy?
Czy od tłuszczu tyjemy?
Omawiając kwestię tycia należy wskazać, że kaloria kalorii nierówna. Różnie tyjemy, ponieważ liczy się nie tylko ich ilość, ale też jakość. Inaczej organizm przetwarza kalorie np. z sałatki a w inny sposób te, które pobrał ze słodyczy.
W kwestii tycia duże znaczenie ma też pora jedzenia i regularność lub jej brak.
Jednym z największych błędów, jakie popełniamy są nieregularne posiłki, brak śniadań i obfite kolacje na koniec dnia, kiedy metabolizm zwalnia, a nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
A jak jest w przypadku tłuszczów? Słynne powiedzenie mówi: „Jedz tłuszcz, aby spalać tłuszcz”. Dobre tłuszcze mogą być wręcz pomocne w odchudzaniu, dlatego nie jest prawdą, że wyłącznie od nich tyjemy. Oczywiście znaczenie ma tu ich jakość, bo same tłuszcze proste w nadmiarze w diecie powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej i wpływają negatywnie na wygląd.
Dobre tłuszcze w codziennej diecie pomagają w wytrwaniu w zdrowych nawykach żywieniowych, a ponadto dają uczucie sytości, dzięki czemu nie ma ochoty na podjadanie. Minimalna nawet ich ilość w diecie jest bardzo ważna, by nie doszło do sytuacji, kiedy organizm utrudnia odchudzanie, a wszystkie wysiłki na drodze do wymarzonej sylwetki okazują się zbędne.
Inną kwestią jest fakt, że często w trakcie diety wiele osób sięga po produkty typu „light” lub np. „0%” i zastępuje nimi tłuszcze. W praktyce w przypadku wielu produktów trudno jest zastąpić tłuszcze, a jeśli już tak jest, to w ich miejsce pojawia się np. większa ilość cukru, co nie jest korzystne dla zdrowia i odchudzania. Dlatego istotne jest czytanie etykiet i sprawdzanie składu produktów, by wiedzieć które naprawdę są pożyteczne dla zdrowia.
Kiedy nie należy eliminować tłuszczu z diety?
Dużym błędem jest eliminowanie pojedynczych składników z diety, np. tłuszczów. Organizm potrzebuje, bowiem zarówno białek, jak i węglowodanów i tłuszczów, by móc sprawnie funkcjonować i co istotne, chudnąć trwale i bez efektu jo-jo. Dlatego lekarze i dietetycy wskazują, że nie warto eliminować tłuszczu z diety, kiedy chcemy schudnąć.
Fakt że tłuszcz posiada największą gęstość energetyczną, a już 1 łyżka stołowa oliwy to aż 80 kcal, nie oznacza że musimy go unikać. Warto jednak szukać zdrowych tłuszczów, a zwierzęce zastąpić roślinnymi, takimi jak:
- oliwa
- olej rzepakowy
- tłuste ryby
- awokado
Co dzieje się gdy nagle rezygnujemy z tłuszczów w diecie?
Nagłe i drastyczne zrezygnowanie z tłuszczów w diecie powoduje, że tracimy energię i co istotne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm człowieka nie jest w stanie sam ich wytworzyć, stąd konieczność dostarczania ich z zewnątrz. Niedobory powodują zaś nieprawidłowości w pracy całego organizmu, w tym układu odpornościowego i negatywnie wpływają na wygląd i kondycję skóry.
Organizm, kiedy odczuwa brak pewnego składnika, hamuje spalanie tkanki tłuszczowej, a tym samym odchudzanie jest nieskuteczne, ponieważ powoduje utratę masy mięśniowej.
Sprawdź jakich tłuszczów używać w kuchni!
Jeśli jesteś na diecie lub planujesz przejść na nią w najbliższym czasie i jeśli chcesz, aby była skuteczna i zdrowa, sprawdź jakie tłuszcze używasz w kuchni. Zamień te niezdrowe na np. oleje roślinne o wysokim stopniu dymienia, dużej stabilności oksydacyjnej i wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Im większa temperatura dymienia tym tłuszcz jest dłużej przydatny do spożycia.
Jeśli smażysz na olejach rafinowanych typu np. olej kokosowy, olej rzepakowy lub smalec, to pamiętaj że są one źródłem dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a te powinno się ograniczać w diecie. Zamień je np. na oliwę z oliwek, która dodatkowo nada ciekawego smaku potrawom.
Sprawdź też, jakie produkty używasz do smarowania pieczywa. Sprawdzi się tu wysokiej jakości margaryna z dodatkiem kwasów omega-3 i DHA. W przypadku osób, które mają podwyższony cholesterol i chcą zadbać o profilaktykę serca warto wybierać sterole roślinne. Masło jest z kolei źródłem mniej korzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych.
Tłuszcz w diecie a tabletki odchudzające
Przejście na dietę niekiedy wiąże się z wprowadzeniem nowych produktów żywieniowych oraz, niekiedy wspomaganiem się za pomocą tabletek odchudzających. Jak na ich działanie mogą wpływać zdrowe tłuszcze w diecie?
Dietetycy wskazują, że zbilansowana dieta to podstawa do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. A taką zapewnia zdrowe i zbilansowane żywienie. Inna kwestia to tabletki, które mogą wspomóc odchudzanie, o ile są bezpieczne dla zdrowia (Aby to sprawdzić zobacz ranking tabletek odchudzających). Będąc na diecie i stosując wspomagająco tabletki nie należy rezygnować ze wszystkich, istotnych elementów diety. Wszystkie składniki pokarmowe, jak wskazano powyżej, są konieczne, aby proces utraty wagi był efektywny, zdrowy i trwały.
Dzięki niemu wybierzesz produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb i kupisz go tanio bezpośrednio na stronie producenta.
Wiele osób uważa tłuszcz za wroga odchudzania. A tymczasem nie jest to prawdą, ponieważ bez tłuszczu organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Dlatego choć już 1 gram tłuszczu to aż 9 kalorii (ponad 2 razy więcej niż białko i węglowodany) to jednak nie warto rezygnować z niego. Dostarcza energii, która jest niezbędna do prawidłowej pracy wszystkich narządów.
Zapoznaj się również z naszym artykułami:
Artykuły powiązane: