Osoby, które decydują się na przejście na dietę często włączają do niej owoce i warzywa. O ile te drugie nie budzą wątpliwości, co do zawartości sporej liczby witamin i składników mineralnych, o tyle jedzenie dużych ilości owoców w trakcie odchudzania bywa problemowe. Zawierają one, bowiem fruktozę czyli cukier prosty. W jaki sposób ma to wpływ na odchudzanie? I czy fruktoza przeszkadza w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów?
Czym jest fruktoza i jak jej jedzenie wpływa na organizm?
Fruktoza to cukier prosty, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. W chwili obecnej znajdziemy ją w większości produktów, co powoduje że na ogół jemy jej zbyt wiele. Dodatkowo znajduje się w owocach, które w obecnej chwili, z uwagi na rosnące zainteresowanie zdrowym trybem życia i dietą, są popularne w codziennym menu.
Naukowcy wskazują, że nadmiar fruktozy w posiłkach może mieć negatywne następstwa i prowadzić m.in. do otyłości brzusznej, cukrzycy typu 2, a nawet raka. Dotyczy to fruktozy ogółem. Szczególny jej rodzaj stanowi zaś cukier owocowy, czyli fruktoza zawarta w owocach.
Cukier w owocach, a odchudzanie
Od dziecka jest nam wpajane, że owoce i warzywa to najzdrowsze elementy diety. Stanowią źródło węglowodanów i składników odżywczych. Rzadziej mówi się o tym, że owoce zawierają cukier. Dostarczają kalorii, jak każdy inny rodzaj jedzenia. Ich nadmiar może szkodzić, choć nie można mylić jedzenia dużej ilości owoców z jedzeniem nadmiaru np. fast-foodów, bo w tym przypadku owoce są jednak tą zdrowszą alternatywą.
Fruktoza, zawarta w owocach to istotne zagadnienie dla osób na diecie. Jest to cukier prosty, który pod względem chemicznym, stanowi cząsteczkę glukozy. Zaleca się ją cukrzykom zamiast sacharozy, ponieważ nie podnosi stężenia glukozy we krwi i ma niski indeks glikemiczny. Nie należy jednak z nią przesadzać, ponieważ spożywana w nadmiernej ilości odkłada się w formie tkanki tłuszczowej. Dotyczy to osób na diecie. Dlatego owoce, choć są polecane w diecie osób, które dbają o sylwetkę, powinny być jedzone z ograniczeniem.
Szczególna uwagę warto zwracać na:
- daktyle, w których cukier stanowi aż ponad 60% zawartości
- rodzynki, które zawierają ok. 59% cukru
- suszone morele, w których ponad połowę stanowi cukier
- suszone figi, o ponad 40% zawartości cukru
Jakie owoce warto jeść?
Będąc na diecie nie należy całkowicie rezygnować z jedzenia owoców. Przeciwnie – warto wybierać je z głową i wprowadzać do posiłków, ponieważ stanowią źródło witamin i minerałów.
Warto pamiętać, że fruktoza to monosacharyd, czyli cukier prosty, a wątroba potrafi metabolizować ok. 2-3 łyżek tego cukru dziennie. Resztę odkłada w formie tkanki tłuszczowej.
Zalecane owoce to:
- grejpfruty
- poziomki
- żurawina
- truskawki
- maliny
- jeżyny
- rabarbar
Kto powinien uważać na fruktozę w owocach?
Fruktoza jako cukier prosty jest ok. dwóch razy słodsza od cukru stołowego. Ponadto, mimo że zawiera kalorie, nie daje uczucia sytości co dla osób na diecie może być przeszkodą w stosowaniu bilansu ograniczonych kalorii. Dla porównania jedzenie tzw. „białego cukru” uruchamia produkcje insuliny, co powoduje że mózg dostaje sygnał o tym, że jest najedzony. W przypadku fruktozy nie mamy takiej reakcji.
Osoby, które zmagają się z nadwagą, cukrzycą i mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny zwracać szczególną uwagę na fruktozę. Każdy wybór żywieniowy powinien, bowiem wiązać się z troską o organizm, zdrowie i sylwetkę. Takie schorzenia jak cukrzyca w sposób szczególny każą zastanowić się nad jedzeniem sporych ilości owoców. Cukrzycy powinni z dużą starannością dbać o to, jakie owoce jedzą z uwagi na takie parametry jak indeks glikemiczny. Obecnie jest to o tyle ułatwione, że istnieją tabele żywieniowe, które pozwalają szybko określić zawartość kalorii i wymienników węglowodanowych.
Osoby zdrowe, które chcą zadbać o zdrowie i sylwetkę i włączają do diety duże ilości owoców muszą pamiętać, że ich nadmiar może w najbardziej skrajnych przypadkach, prowadzić do hipoglikemii, czyli wysokiego podniesienia ilości cukru we krwi. Dotyczy to jednak przypadków, kiedy ilość fruktozy w diecie jest bardzo wysoka. Nie powinno to, z kolei powodować obaw przed sięgnięciem od czasu do czasu po ulubiony owoc.
Czy jeść owoce podczas stosowania tabletek odchudzających?
Jedzenie owoców w trakcie diety wydaje się czymś naturalnym. Szczególnym przypadkiem są jednak osoby, które stosują tabletki odchudzające i zastanawiają się w jaki sposób połączyć to ze zdrową i zbilansowaną dietą.
Tabletki odchudzające zawierają składniki, które pobudzają metabolizm i wspomagają odchudzanie. Nie są jednak cudownymi preparatami, które same odejmą nadmiar kilogramów.
Konieczne jest też dbanie o zdrowe posiłki, w tym ograniczenie nadmiaru cukrów prostych, takich jak fruktoza, zawarta w owocach. Jak zawsze, tak i w tym przypadku, należy z rozsądkiem podchodzić do kwestii żywienia i nie popadać w skrajności. Dotyczy to także wyboru tabletek (Szerzej kwestię tę omawia artykuł poświęcony tabletkom oraz ranking tabletek odchudzających).
Dzięki niemu wybierzesz produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb i kupisz go tanio bezpośrednio na stronie producenta.
W chwili obecnej obserwuje się rosnące zainteresowanie jedzeniem warzyw i owoców. Te drugie stanowią ciekawą alternatywę dla słodyczy i w przypadku osób na diecie, są atrakcyjną przekąską. Zawierają jednak cukier prosty – fruktozę, dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Należy zachować umiar, a na co dzień mieć na uwadze posiadane choroby. W odchudzaniu ważny jest bowiem rozsądek. Dlatego, choć przyjęło się że powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie, należy podchodzić do tego z rozsądkiem. Należy też pamiętać, że prawdziwe niebezpieczeństwo jest związane z fruktozą, zawartą w sokach owocowych. O ile robimy je sami w domu, wiedząc z czego i w jaki sposób powstają, o tyle te gotowe, kupione w sklepie niekoniecznie są niskokaloryczne. Dlatego zawsze, sięgając po zdrowe przekąski zastanówmy się ile w nich wartościowych składników, a ile niebezpiecznych dla zdrowia. Dotyczy to także owoców i zawartej w niej fruktozy…
Artykuły powiązane: