Skuteczne diety, suplementy i tabletki na odchudzanie

Home » Porady » Jakie preparaty ziołowe włączyć do diety w trakcie odchudzania?

Jakie preparaty ziołowe włączyć do diety w trakcie odchudzania?

W trakcie diety wiele osób decyduje się na wprowadzenie dodatkowych produktów, których celem jest wsparcie procesu redukcji wagi. Wśród nich znajdują się zioła, które stanowią bogactwo soli mineralnych, witamin i naturalnych antyoksydantów w formie flawonoidów. Mogą stanowić ciekawe uzupełnienie diety w trakcie odchudzania. Kto i kiedy powinien po nie sięgnąć?

Nadwaga i otyłość – problem natury psychicznej i estetycznej

Obecnie z nadwagą lub otyłością w Polsce zmaga się ok. 60% mężczyzn i ok. połowa kobiet. Jest to problem nie tylko natury estetycznej, ale też zdrowotnej, ponieważ nadmiar tkanki tłuszczowej wpływa negatywnie na samopoczucie i zdrowie. Zbyt duża masa ciała sprzyja zachorowaniom na cukrzycę, chorobom serca, wystąpieniu raka piersi, macicy, pęcherzyka żółciowego i okrężnicy.

 

Nadwaga wpływa negatywnie także na choroby stawów, kręgosłupa i stóp. W przypadku kobiet otyłość może zaś powodować zaburzenia w miesiączkowaniu i płodności.

Zioła a redukcja wagi

Zioła i rośliny posiadające właściwości lecznicze wpływają pozytywnie na metabolizm, pobudzają przemianę materii i mogą skutecznie wspomagać odchudzanie. Zioła są dobre również na wiele innych dolegliwości, wspomagają oczyszczanie organizmu i stanowią podstawę ziołolecznictwa.

W trakcie diety redukcyjnej istotna jest aktywność fizyczna i racjonalny wybór diety, co umożliwi zmniejszenie masy ciała i pozwala przyzwyczaić się do nowych nawyków żywieniowych. Dodatkowo urozmaicenie diety w produkty ziołowe wspomaga proces przemiany materii, pobudza go i wpływa dobroczynnie na obniżenie cholesterolu. Jakie zioła są, zatem pomocne?

Zioła, które wspomagają odchudzanie

Osoby, które mogą bez zastrzeżeń korzystać z dobrodziejstw natury mogą włączyć do diety takie zioła jak:

  • mięta pieprzowa
  • krwawnik pospolity
  • lubczyk lekarski
  • poziomka
  • imbir
  • szałwia lekarska
  • skrzyp polny
  • mniszek lekarski
  • kruszyna pospolita i inne

Mięta pieprzowa wpływa na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Poprawia proces trawienia i przeciwdziała wzdęciom. Z uwagi na to ma zastosowanie przy bólach brzucha i nieżytach ze strony układu pokarmowego. Ponadto ma działanie antyseptyczne i przeciwskurczowe oraz pobudza układ nerwowy do pracy.

Krwawnik pospolity wpływa na poprawę procesów trawienia i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. W ten sposób łatwiej wchłaniają się składniki pokarmowe. Ponadto ma działanie dezynfekujące i przeciwzapalne. Warto jednak pamiętać, by nie używać go w zbyt dużych ilościach, a opcjonalnie pić od 1 do 2 szklanek naparu, przygotowanego z 1 łyżki krwawnika. Warto zachować ostrożność również z uwagi na fakt, że u osób uczulonych może powodować reakcje alergiczne.

Lubczyk lekarski wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i pracę układu trawiennego. Zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach, łagodzi wzdęcia i zapobiega niestrawności.

Poziomka posiada nie tylko słodkie i pyszne owoce, ale też liście, a wyciąg z nich wspomaga przemianę materii. Poziomka poprawia trawienie i działa zabójczo na bakterie.

Imbir zdobywa wciąż popularność w kuchni, m.in. z uwagi na fakt, że wspomaga proces odchudzania i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jest też pomocny w walce z cellulitem, rozgrzewa i wspomaga leczenie przeziębień.

Szałwia lekarska jest ziołem, które wpływa na zwiększenie wydzielania soków żołądkowych i reguluję pracę w jelitach. Ma zastosowanie w trakcie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ponieważ zawiera substancje, które wpływają na wzrost dobrej flory bakteryjnej i zapobiegają niewłaściwej fermentacji. Ponadto szałwia przeciwdziała wzdęciom, bolesnym skurczom jelit i powstawaniu gazów. Działa antyseptycznie i ściągająco.

Skrzy polny ma zastosowanie, jako zioło, które poprawia stan skóry i włosów i wspomaga przemianę materii. Wynika to z zawartości krzemionki, która pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Co istotne, nie powinny po niego sięgać osoby, które mają stwierdzoną ciężką niewydolność serca lub nerek, ponieważ zawiera antywitaminę B1, a stosowany przez dłuższy okres czasu może prowadzić do niedoborów tiaminy.

Mniszek lekarski nazywany jest też pospolitym. Wpływa na zwiększanie wydzielania soku żółciowego i wspomaga proces trawienia. Ułatwia też przepływ żółci do dwunastnicy i ogranicza skurcze jelitowe. Posiada właściwości prozdrowotne także w przypadku anemii, kamicy nerkowej i przy reumatyzmie.

Kruszyna pospolita jest delikatnym środkiem przeczyszczającym, podawanym w formie wyciągu. Najmocniejsze działanie ma świeżo zebrana kruszyna, ale w przypadku niektórych osób ma działanie podrażniające. Ma zastosowanie także przy problemach z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym.

W trakcie odchudzania warto sięgać po zioła, które wspomogą proces redukcji wagi i dodatkowo wpłyną pozytywnie na pracę i działanie organizmu. Jeśli nie ma przeciwwskazań do ich stosowania, np. choroby, warto pomyśleć o tym by na stałe zagościły w naszej kuchni.

 

 

Warto korzystać z powszechnie znanych ziół, takich jak np. mięta oraz z tych, które są mniej znane, ale również wykazują działanie pomocnicze w trakcie diety redukcyjnej.

Co istotne działanie ziół można połączyć ze stosowaniem tabletek odchudzających. Są one, bowiem na tyle bezpieczne, że nie zaburzą ich pracy. Co więcej, wiele tabletek opartych jest na bazie ziół i naturalnych wyciągów, ponieważ wpływają one pozytywnie na redukcję wagi w trakcie odchudzania (Jeśli brakuje nam wiedzy na temat wyboru właściwych tabletek warto sprawdzić ranking tabletek odchudzających).

Jakie preparaty ziołowe włączyć do diety w trakcie odchudzania?
Oceń wpis

Dodaj odpowiedź

Twój email nie będzie widoczny