Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów diety zawierających błonnik. Zdaniem niektórych dietetyków warto sięgać po suplementy błonnika zwłaszcza podczas stosowania diet odchudzających zawierających go za mało. Niedobór błonnika w diecie powoduje zaparcia i wzrost poziomu cholesterolu. Najzdrowsze są preparaty zawierające błonnik z jabłek czyli pektynę jabłkową, pektynę cytrusową pozyskiwaną z cytrusów oraz inulinę otrzymywaną z korzenia cykorii.
Co to jest błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy to składniki odżywcze o niskim indeksie glikemicznym, zalicza się do nich celulozę, hemicelulozę, pektyny, ligniny i gumy. Substancje te występujące w żywności usprawniają prace jelit, zapobiegają zaparciom oraz towarzyszącym im hemoroidom.
Nadmiar błonnika w diecie
Nadmiar błonnik powoduję wzdęcia, bóle brzucha a nawet biegunkę. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzanie większej jego ilości stopniowo do diety. Jego nadmiar może być szkodliwy i zaburzać wchłanianie witamin i minerałów wchłanianych w jelitach m.in. wapnia, magnezu, miedzi, cynku, witamin z grupy B oraz leków.
Niedobór błonnika
Niedobór błonnika w codziennej diecie uważa się za jedną z głównych przyczyn powstawania otyłości. Jedzenie błonnika powoduje uczucie sytości, co tym samym ogranicza ilość spożywanych kalorii.
Bogatym źródłem błonnika pokarmowego są zboża. Włókno zbożowe zapobiega chorobom nowotworowym przewodu pokarmowego lepiej niż włókna pochodzące z warzyw i owoców. Wynika to z większej zawartości w włóknie zbożowym kwasu masłowego, który przeciwdziała rozwojowi raka jelita grubego i zmniejsza zawartość amoniaku. Dotychczas przeprowadzone badania potwierdzają, że codzienna wysoka dawka błonnika spożywanego z produktów zbożowych zapobiega wystąpieniu choroby wieńcowej serca.
Błonnik zmniejsza również ilość wchłaniania metali ciężkich, pestycydów i toksyn pochodzących z stosowania różnych leków i zanieczyszczonej żywności. Obniża również poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie nie wpływając na poziom dobrego cholesterolu HDL.
Niektóre włókna pokarmowe opóźniają proces opróżniania żołądka, a tym samym zmniejszają tempo wydzielania insuliny, co z kolei znacznie zmniejsza łaknienie.
Czy stosuje się błonnik na odchudzanie?
Błonnik naturalny występuje w warzywach i owocach oraz pełnoziarnistych przetworach zbożowych. W żołądku błonnik pod wpływem trawienia ulega pęcznieniu i rozpycha ściany żołądka wywołując uczucie sytości, przez co zmniejsza nasz apetyt.
Dostarczając organizmowi codzienną dawkę błonnik (25-40g) ograniczysz jedzenie, przez co schudniesz i pozbędziesz się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Błonnik czyli włókno roślinne spowalnia wchłanianie cukrów i kwasów tłuszczowych z jelit do krwiobiegu. Ponadto przyczynia się do usuwania nadmiaru kwasów tłuszczowych, żółci, cholesterolu, szkodliwych metali i substancji rakotwórczych razem z stolcem. Błonnik zapewnia naszemu organizmowi naturalny detoks.
Dzięki niemu wybierzesz produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb i kupisz go tanio bezpośrednio na stronie producenta.
Zapoznaj się również z naszym artykułami:
Artykuły powiązane:
Jak dla mnie błonnik to doskonały wspomagacz odchudzania. Podczas mojego odchudzania, kiedy to schudłam 10 kg spożywałam wraz z wodą błonnik witalny. To on hamował mój apetyt i dzięki temu mogłam trzymac się diety, która ułozyła mi dietetyczka. A co ważne to ona doradziła mi spożywanie błonnika witalnego. Dziewczyny wypróbujcie mój błonnik a będziecie w 100% z niego zadowolone.