Skuteczne diety, suplementy i tabletki na odchudzanie

Home » Suplementy odchudzające » Co zawiera (ma) dużo błonnika? Czy warto kupić błonnik w tabletkach?

Co zawiera (ma) dużo błonnika? Czy warto kupić błonnik w tabletkach?

Czym jest błonnik?

Na błonnik składają się różnorodne substancje, wchodzące w skład ścian komórkowych roślin. Nie są trawione przez organizm człowieka i są z niego wydalane. Jakie są więc korzyści ze spożywania błonnika, jeżeli jest on wydalany? Otóż wydalany błonnik wiąże ze sobą szkodliwe substancje, które zalegają w przewodzie pokarmowym, działając jak miotła.
Są dwa rodzaje błonnika. Występują one razem w produktach pochodzenia roślinnego, ale w różnych proporcjach. Warzywa bogate w błonnik to na przykład:

  • pomarańcze
  • brzoskwinie
  • śliwki, szczególnie suszone
  • brokuły
  • marchew
  • fasola
  • szpinak i inne.
dieta bogata w błonnikWarzywa oraz pokarmy z błonnikiem zawierają różne proporcje błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Czym różnią się od siebie te dwa rodzaje błonnika? Przede wszystkim działaniem.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie, po spożyciu tworzy w jelitach galaretę, wiążąc ze sobą wodę. Wcześniej zaś, w żołądku, pęcznieje dając uczucie sytości, co może pomóc osobom lubiącym jeść do syta.

  • Błonnik rozpuszczalny spowalnia wchłanianie węglowodanów, których nadmiar jest jednym z wielu przyczyn otyłości.
  • Wiążąc se sobą wodę wchłania też substancje szkodliwe, oczyszczając organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i metali ciężkich.
  • Działa także hamująco w przypadku biegunek.
  • Zmniejsza stężenie cholesterolu poprzez zwiększanie wydalania tłuszczów z organizmu.
  • Opóźnia wchłanianie trójglicerydów działając w ten sposób korzystnie na układ krążenia.
  • Jest też pożywką dla pożytecznych bakterii w jelitach.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie także wchłania wodę, ale nie rozpuszcza się w niej.

  • Działa jak miotła eliminująca szkodliwe resztki z przewodu pokarmowego. Wiąże je sobą, a następnie są one wydalane z organizmu.

Dlaczego warto jeść błonnik?

Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka, gdyż:

  • zmniejsza wchłanianie cholesterolu – cholesterol jest ważny dla funkcjonowania organizmu, ale zbyt duża jego ilość zamienia we wrogą dla zdrowia substancję
  • zapobiega chorobom krążenia – choroby te stały się powszechniejsze wraz z rozwojem cywilizacji i są to na przykład miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze i inne
  • obniża stężenie glukozy we krwi – szczególnie ważne dla osób zagrożonych cukrzycą i diabetyków
  • daje uczucie sytości – może to uchronić nas przed szkodliwym podjadaniem między posiłkami i nadmiarem spożywanych kalorii

Niektóre z badań prowadzonych nad błonnikiem potwierdziły jego przeciwnowotworowe właściwości. Wśród badanych osób wykazano, że spożywanie większych ilości błonnika chroniło przed zachorowalnością na raka przewodu pokarmowego, a nawet co ciekawe, zapobiegało rakowi piersi u kobiet. Naukowcy zastanawiali się co może mieć wpływ na one właściwości chroniące przed rakiem i doszli do wniosku, że mogą być za to odpowiedzialne właściwości błonnika. Sprawiają one, że po jego pożyciu usuwane są szkodliwe toksyny i inne niekorzystne substancje z organizmu, są one wiązane z błonnikiem i wydalane.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia błonnika.

Ile należy spożywać błonnika dziennie? Zalecana dawka dzienna błonnika wynosi od 25 do 30 g. To dosyć dużo, więc nie jest łatwo go przedawkować. Jakie korzyści odniesie organizm ze spożywania zalecanych dawek błonnika?

  • błonnik zawarty w płatkach owsianych, płatkach musli, skórce fasoli obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga znormalizować poziom glukozy i insuliny we krwi (ważne w zapobieganiu chorobom serca i cukrzycy typu 2).
  • błonnik zawarty w otrębach pszennych, jabłkach, truskawkach, skórce fasoli reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
  • dieta o niskiej zawartości tłuszczu i dużej ilości błonnika jest korzystna w leczeniu osób z isulinoopornością związaną z otyłością
  • pokarmy bogate w błonnik zapobiegają tworzeniu się uchyłków jelita grubego.
  • błonnik może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Dane zebrane z 10 krajów europejskich wskazują, że osoby, które normalnie jadły mało błonnika, a nagle podwoiły jego spożycie obniżyły ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 40%.
  • błonnik zawarty w pieczywie z pełnego ziarna, warzywach i ziarnach zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi.
  • dieta bogata w błonnik zmniejsza możliwość zachorowania na cukrzycę typu 2.
  • błonnik przyspiesza metabolizm i zapewnia dłuższe uczucie sytości, przez co jest skutecznym środkiem odchudzającym.
  • Pokarmy bogate w błonnik są również bogatym źródłem ważnych mikroelementów. Dlatego nie warto skupiać się tylko na jedzeniu błonnika w tabletkach, lepiej sięgną po jego naturalne źródło w owocach i warzywach.

Jakie są przeciwwskazania?

Są to:

  • Zapalenie lub wrzody żołądka
  • Zapalenie trzustki
  • Zapalenie dróg żółciowych
  • Zapalenie jelit
  • Niedokrwistość

Przedstawiamy pięć sposobów na zjedzenie 25g błonnika:

Jedz pełne ziarna

  • 2 kromki chleba pszennego = 3g błonnika.
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu = 4 g błonnika.
  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarniste, stosowane w pieczeniu pieczywa = 3 g błonnika.
  • 2 kromki chleba razowego -żytniego = 6g błonnika.
  • 2 kromki chleba grahama = 4g błonnika

Wybierz bogate w błonnik płatki śniadaniowe

  • 1 szklanka musli z wysoką zawartością błonnika= 7,5 g błonnika.
  • 1 szklanka otrębów pszennych = 5 gramów.
  • 3/4 szklanki gotowanych płatków owsianych = 3 g błonnika.
  • 1 szklanka wieloziarnistych Cheerios = 3 g błonnika.

Jedz fasolę kilka razy w tygodniu

  • dieta błonnikowo – warzywna1 kubek zupy fasolowej = 8 gramów.
  • 1/4 filiżanki fasoli, dodawanej do sałatek (z puszki)= 3 g błonnika.

Jedz owoce, kiedy tylko możesz

Postaraj się, jeść owoce każdego dnia, jako przekąskę lub zamiast deseru.

  • 1 jabłko = 3,7 grama błonnika.
  • 1 banan = 2,8 grama błonnika.
  • 1 gruszka = 4 g błonnika.
  • 1 szklanka truskawek = 3,8 g błonnika.

Jedz warzywa, kiedy tylko możesz

Jedz warzywa z lunchem, surowe warzywa jako podwieczorek lub jako przekąskę przed kolacją. Staraj się dołączać warzywa do każdego obiadu.

  • 1 szklanka gotowanej marchewki = 5 g błonnika.
  • 1 szklanka gotowanego brokuła = 4,5 g błonnika.
  • 1 szklanka surowej marchewki = 4 g błonnika.
  • 1 batat = 4 g błonnika.
  • 1 filiżanka kalafiora, gotowanego = 3 g błonnika.
  • 2 szklanki surowego szpinaku = 3 g błonnika.

W jakich produktach jest najwięcej błonnika? Produkty o dużej zawartości błonnika to produkty zbożowe, warzywa i owoce. Szczególnie dużo posiadają go otręby, kasze, rośliny strączkowe orzechy i owoce suszone.

Podsumowanie

Jeśli chcemy wzbogacić naszą dietę o błonnik warto wypróbować błonnik w tabletkach. Zawierają one dobraną dawkę błonnika, którą łatwo jest zażywać i kontrolować jej dzienne spożycie. Należy pamiętać aby nie przekraczać zalecanej dawki błonnika.
Ile kosztuje błonnik? Ceny błonnika w tabletkach na odchudzanie nie są zbyt wygórowane i wynoszą od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za opakowanie.
Pomimo że błonnik posiada mnóstwo zalet wynikających z jego spożywania, to nie należy przesadzać z porcją jego spożycia. Jeśli do tej pory spożywaliśmy niewiele błonnika, to jego nagłe włączenie do diety jest niewskazane. Tak więc potrawy bogate w błonnik należy włączać do diety stopniowo, może nawet przez kilka tygodni. Nagłe włączenie błonnika może spowodować gazy, wzdęcia i biegunki. Przekroczenie zalecanej ilości błonnika, może zaburzyć przyswajanie witamin i minerałów.
Błonnik należy popijać dużą ilością wody, tak, aby nie doszło do bolesnych zaparć. Jeśli zażywamy leki, warto zażyć je dopiero po dwóch godzinach od spożycia błonnika, gdyż błonnik może opóźnić i zmniejszyć efekty ich działania.
Tak więc jeśli nie włączyliśmy błonnika do diety, warto to zrobić, ale z umiarem. W internecie możemy znaleźć tabele z orientacyjnymi ilościami błonnika w produktach. Możemy z nich skorzystać przy tworzeniu naszego jadłospisu. Pozwolą one nam na kontrolę ilości spożywanego błonnika.

Jeśli chcesz schudnąć szybko i bezpiecznie, zapoznaj się z naszym rankingiem tabletek na odchudzanie.
Dzięki niemu wybierzesz produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb i kupisz go tanio bezpośrednio na stronie producenta.

Zapoznaj się również z naszym artykułami:

Artykuły powiązane:

14 komentarzy

  1. Jem błonnik w postaci płatków owsianych, chleba ziarnistego, warzyw i owoców. Po miesiącu stosowania byłam zadowolona z moich wyników. Pomyślałam….. żeby go jeść więcej……. to by się dopiero chudło…… Jezu! W każdym razie … jakieś dobre pomysły, jak jeść go więcej … Czy mieszanki włókien lub pigułki naprawdę działają, czy powinnam jeść tylko naturalny błonnik?

  2. Można dodać jeszcze siemię lniane do błonnik, ja dodaję 4g czyli 2 łyżki.

  3. Ja jem 3x dziennie błonnik witalny Smakuje bardzo dobrze i chudnie się szybko Polecam:)

  4. Jem na śniadanie każdego ranka ( 1 łyżkę stołową masła orzechowego) wraz z owocami i musli o dużej ilości błonnika zwykle czuję głodu dopiero w porze lunchu.

  5. Najważniejsze to jeść duże ilości błonnika codziennie. Ja jem 1/2 kubka płatków owsianych (60kalorii i 14g błonnika) i mieszam je z innymi ziarnami zbóż.

  6. Jedz płatki owsiane i błonnik w proszku codziennie!!! To schudniesz w mig Ja się tak pozbyłam 5kg Polecam wszystkim taki zestaw 🙂

  7. Mnóstwo ludzie może powiedzieć, że je płatki owsiane lub błonnik w proszku Ja osobiście ich nie lubię, więc mogę uzyskać błonnik jedząc dużo owoców i warzyw. Jem codziennie sałatki z fasolką z puszki lub gotowaną

  8. Jem codziennie błonnik witalny, albo zalewam go woda i dodaje jeszcze jakiś ziaren zbożowych lub dojdę go do jogurtu. Zapycha mnie i mam mniejszy apetyt

  9. Tak tak jedzcie błonnik jak chcecie schudnąć. To nie ściema!! Uwielbiam jeść rzeczy z dużą zawartością błonnika. Rano kubek błonnika pokarmowego i bułka pełnoziarnista to 35g błonnika, To jest śniadanie 🙂

  10. Pokarmy bogate w błonnik plus aktywność fizyczna i z doświadczenia wiem, że nawet tak już nie chce się sięgać po słodkości czy tłuste potrawy. Po prostu mam apetyt na zdrowsze 🙂 Pokochałam warzywa i owoce. Ucieszyło mnie, że w truskawkach jest tyle błonnika, bo je wprost kocham 🙂

  11. Jem na śniadanie błonnik witalny z jogurtem i owocami (jagody są doskonałym źródłem błonnika) Ponadto, jem chleb pełnoziarnisty 2 kromki do sałatki i indyka na obiad. Po prostu jem te dwie rzeczy, i dodaje parę owoców jako przekąskę i warzywa do obiadu codziennie, zawsze dostarczam przynajmniej 30-35g błonnika, nie kosztuje to zbyt wiele 🙂

  12. Chcesz alternatywę dla ziarna zbóż. Spróbuj czerwonej fasoli i ryżu lub kubańskiej czarnej fasoli i ryż do indyka. Wystarczy użyć brązowego ryżu zamiast białego!

  13. Błonnik sam w sobie nie odchudza – ale za to doskonale hamuje apetyt bo pęcznieje w żołądku. Wobec tego jest on doskonały podczas odchudzania. Po prostu mniej się je. Wiem cos o tym bo swego czasu skutecznie schudłam 9 kg właśnie dzięki pomocy błonnika witalnego.

  14. ja jem produkty bogate w błonnik bo dzięki nim mój organizm wreszcie działa normalnie. warto żeby każdy wprowadził do swojego organizmu dużo błonnika. do tego ja jeszcze dbam o moje jelita.

Dodaj odpowiedź

Twój email nie będzie widoczny