Skuteczne diety, suplementy i tabletki na odchudzanie

Home » Suplementy odchudzające » CLA – sprzężony kwas linolowy

CLA – sprzężony kwas linolowy

CLA został odkryty w 1979 roku przez grupę naukowców poszukujących karcynogenów w mięsie wołowym. Po przeprowadzeniu eksperymentu okazało się, że myszy którym wstrzyknięto podskórnie ekstrakt z mięsa, a później poddano ich działaniu czynników rakotwórczych. Miały o 20% mniejszą szansę na rozwój nowotworu. Kilka lat później po przeprowadzonym eksperymencie właściwości chroniące przed rakiem przypisano właśnie CLA. Inne badania zaprzeczają temu, aby CLA miało pomagać w walce z rakiem, wskazują natomiast na dużą rolę sprzężonego kwasu linolowego w redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej głównie z okolicy brzucha. Przypisując także CLA większa przemianę materii oraz przyśpieszenie rozwój mięśni.

 

Badania nad CLA

CLA tabletki wspomagające odchudzanie

Na początku kiedy rozpoczęto badania nad CLA wydawało się, że ma on olbrzymie korzyści zdrowotne związane z leczeniem raka, chorób serca, cukrzycy, otyłości, chorób nerek i gęstość kości. W badaniach przeprowadzonych na myszach i szczurach wyniki były bardzo obiecujące w kierunku zahamowania wzrostu nowotworu, w szczególności: piersi, skóry i nowotworów jelita grubego.
Badania na zwierzętach wykazały, że CLA ma również pozytywne skutki w redukcji tłuszczu, naukowcy byli dobrej myśli, że takie same wyniki można również uzyskać na ludziach. Jednak badania przeprowadzone przez Norwegów wykazały, że osoby przyjmujące CLA straciły niewiele masy tłuszczowej, a ich masa mięśniowa zwiększyła się proporcjonalnie do ilości tłuszczu. Od tego czasu, przeprowadzono wiele innych badań w tym kierunku, dały one jednak niespójne i różne wyniki.
Jednym z ostatnich badań, opublikowanych przez American Journal of Clinical Nutrition w maju 2007 roku, w którym poddano analizie wszystkie przeprowadzone wcześniej badania stwierdzono, że CLA może powodować ubytek tkanki tłuszczowej tj. 3,2 g dziennie.

 

Gdzie znajduje się CLA

CLA znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej wytwarzają go m.in. krowy, owce. Zawartość CLA w mleku krowim to średnio 6 mg/g tłuszczu. Masło i sery zawierają około 15mg/1 g produktu. Serem, który zawiera najwięcej CLA jest mozzarella!! Natomiast największa ilość CLA znajduje się w mięsie jagnięcym, gdyż zawiera ono od około 4,3 do 19 mg CLA/100 mięsa. Wołowina zawiera od 1,2-10 mg/100g mięsa. Ciekawostką jest to, że w mięsie łososia także występuje CLA w ilościach 2-2,5 mg/100g produktu.

CLA jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu, dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Jest także przeciwutleniaczem, który może mieć inne korzyści zdrowotne.

Niestety z pożywienia przyswajamy tylko niewielkie jego ilości.

Jeśli chcesz schudnąć szybko i bezpiecznie, zapoznaj się z naszym rankingiem tabletek na odchudzanie.
Dzięki niemu wybierzesz produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb i kupisz go tanio bezpośrednio na stronie producenta.
Szukane frazy:
  • kwas cla największa zawartość
  • cla gdzie najwiecej
  • kwas linolowy produkty

Jeden komentarz

  1. Czytałam w internecie że Therma Cuts to bardzo dobre tabletki na odchudzanie. Czy to prawda? Czy ktoś może je polecić?

Dodaj odpowiedź

Twój email nie będzie widoczny

*