Skuteczne diety, suplementy i tabletki na odchudzanie

Home » Suplementy odchudzające » CLA – sprzężony kwas linolowy

CLA – sprzężony kwas linolowy

 

CLA został odkryty w 1979 roku przez grupę naukowców poszukujących karcynogenów w mięsie wołowym. Po przeprowadzeniu eksperymentu okazało się, że myszy którym wstrzyknięto podskórnie ekstrakt z mięsa, a później poddano ich działaniu czynników rakotwórczych. Miały o 20% mniejszą szansę na rozwój nowotworu. Kilka lat później po przeprowadzonym eksperymencie właściwości chroniące przed rakiem przypisano właśnie CLA. Inne badania zaprzeczają temu, aby CLA miało pomagać w walce z rakiem, wskazują natomiast na dużą rolę sprzężonego kwasu linolowego w redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej głównie z okolicy brzucha. Przypisując także CLA większa przemianę materii oraz przyśpieszenie rozwój mięśni.

Badania nad CLA

CLA tabletki wspomagające odchudzanie

Na początku kiedy rozpoczęto badania nad CLA wydawało się, że ma on olbrzymie korzyści zdrowotne związane z leczeniem raka, chorób serca, cukrzycy, otyłości, chorób nerek i gęstość kości. W badaniach przeprowadzonych na myszach i szczurach wyniki były bardzo obiecujące w kierunku zahamowania wzrostu nowotworu, w szczególności: piersi, skóry i nowotworów jelita grubego.
Badania na zwierzętach wykazały, że CLA ma również pozytywne skutki w redukcji tłuszczu, naukowcy byli dobrej myśli, że takie same wyniki można również uzyskać na ludziach. Jednak badania przeprowadzone przez Norwegów wykazały, że osoby przyjmujące CLA straciły niewiele masy tłuszczowej, a ich masa mięśniowa zwiększyła się proporcjonalnie do ilości tłuszczu. Od tego czasu, przeprowadzono wiele innych badań w tym kierunku, dały one jednak niespójne i różne wyniki.
Jednym z ostatnich badań, opublikowanych przez American Journal of Clinical Nutrition w maju 2007 roku, w którym poddano analizie wszystkie przeprowadzone wcześniej badania stwierdzono, że CLA może powodować ubytek tkanki tłuszczowej tj. 3,2 g dziennie.

Gdzie znajduje się CLA

CLA znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej wytwarzają go m.in. krowy, owce.

Zawartość CLA w produktach:

  • w mleku krowim to średnio 6 mg/g tłuszczu.
  • masło i sery zawierają około 15mg/1 g produktu. Serem, który zawiera najwięcej CLA jest mozzarella!!
  • jagnięcina zawiera od około 4,3 do 19 mg CLA/100 mięsa,
  • wołowina zawiera od 1,2-10 mg/100g mięsa,
  • w mięsie łososia także występuje CLA w ilościach 2-2,5 mg/100g produktu.

CLA jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu, dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Jest także przeciwutleniaczem, który może mieć inne korzyści zdrowotne.

Niestety z pożywienia przyswajamy tylko niewielkie jego ilości.

Jeśli chcesz schudnąć szybko i bezpiecznie, zapoznaj się z naszym rankingiem tabletek na odchudzanie.
Dzięki niemu wybierzesz produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb i kupisz go tanio bezpośrednio na stronie producenta.

Zapoznaj się również z naszym artykułami:

Artykuły powiązane:

Jeden komentarz

  1. Czytałam w internecie że GreenCoffee.pl to bardzo dobre tabletki na odchudzanie. Postanowiłam sama spróbować i bardzo pozytywnie się zaskoczyłam, schudłam 17 kilogramów w 4 miesiące, ale niestety prowadzę siedzący tryb życia i nie mogę się przyzwyczaić do zmiany diety, mimo to chudnę z miesiąca na miesiąc i czuję się świetnie. Polecam wszystkim którzy nie mają zbytnio czasu na ćwiczenia, a chcą poprawić swoją sylwetkę. Czytałam na forum że jest mnóstwo podróbek dostępnych w internecie które mają inny skład i nie dają takich efektów jak oryginalne tabletki dlatego polecam zamawiać z oficjalnej strony producenta GreenCoffee.pl, ja tam kupowałam już cztery razy i do tej pory wszystko było okej, jestem naprawdę zadowolona. :DD

Odpowiedz na SweetDiabełek Anuluj odpowiedź

Twój email nie będzie widoczny