Skuteczne diety, suplementy i tabletki na odchudzanie

Home » Suplementy odchudzające » Glukomannan – błonnik pokarmowy

Glukomannan – błonnik pokarmowy

Glukomannan otrzymuje się z bulwiastych korzeni rośliny Amorphophallus konjac. Naturalnym jego środowiskiem jest Japonia i Chiny, gdzie jest wykorzystywany w kuchni do przyrządzania makaronów (shirataki), ciastek i innych produktów spożywczych. Często jest także spożywany w surowej postaci jako warzywo. Natomiast proszek Glukomannan, kapsułki i tabletki mają zastosowanie w lecznictwie.

Glukomannan jest często stosowany przy zaparciach oraz jako środek pomagający w utracie zbędnych kilogramów zarówno u osób dorosłych jak i u dzieci (podobnie jak wiele innych włókien pokarmowych, ma pomóc schudnąć, blokując wchłanianie tłuszczy z pokarmów). Wstępne badania wskazują, że może on być również pomocny u pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 2, gdyż przyczynia się do kontroli poziomu cukru we krwi i obniża poziomu cholesterolu.

W przemyśle spożywczym glukomannan znalazł zastosowanie jako zagęszczacz lub środek żelujący.

glukomannan źródło błonnikaBadania dotyczące Glukomannanu

Wstępne badania dowodzą, że glukomannan może przyczyniać się do utraty masy ciała w dawkach 1-4 g dziennie przez wypełnianie żołądka błonnikiem i dawanie odczucia sytości. Badania wykazały, że włókno glukomannanu, działa na trzy mechanizmy, które mają wpływają na apetyt: mechaniczne (wypełnianie jelit); hormonalne (sterowanie hormonami apetytu) i czas przejścia (czyli spowolnienie wchłaniania się pożywienia).

W badaniu, w którym wzięły udział 32 młode osoby bez nadwagi, każdy uczestnik został poproszony o spożywanie jednego z trzech różnych rodzajów napojów o wysokiej zawartości włókna 90 minut przed zjedzeniem pizzy. Okazało się że wszystkie produkty zawierające glukomannan hamowały apetyt na tak uwielbianą pizzę.

Inne badania przeprowadzono na osobach starszych w liczbie ok. 165 mężczyzn i kobiet. Podawano im placebo lub mieszaninę glukomannanu, gumy guar, alginian (pochodzącej z wodorostów) przez ok 5 tygodni. Tabletki z włókna były zażywane 15 minut przed posiłkiem, i dodatkowo ok 3 godz po posiłku. Wszystkie produkty glukomannanu przyczyniły się do utraty masy ciała w porównaniu do grupy osób przyjmujących placebo.

W kolejnym badaniu 29 osób dotkniętych nadwagą i otyłością dostało unikalną mieszankę włókien, które obejmowały glukomannan. Wszyscy uczestnicy otrzymali instrukcje na temat zdrowej diety i programu ćwiczeń, ale nie zostali przypisani do określonego poziomu kalorii. Uczestnicy badania włókna glukomannu mieszali w wodzie około 5-10 minut przed każdym posiłkiem, 2-3 razy dziennie przez 14 tygodni. Po tym czasie dało się zauważyć u tych osób znaczące zmniejszenie wagi, obwodu talii i tkanki tłuszczowej, jak również redukcji całkowitego LDL cholesterolu i insuliny na czczo.

Glukomannan może więc pomóc w kontrolowaniu wagi w połączeniu ze zdrową dietą i programem ćwiczeń. W jeszcze innym badaniu 42 osoby z nadwagą otrzymały znacznie mniejszą dawkę glukomannanu (w porównaniu do innych badań), pacjenci mieli przyjmować preparat przed dwoma głównymi posiłkami w ciągu dnia, które nie były kontrolowane pod względem ilości przyjmowanych kalorii. Grupę podzielono na dwie części. Pierwsza połowa grupy przyjmowała preparat na godzinę przed posiłkiem trzy razy w tygodniu, podczas gdy druga grupa dołączyła do tego jeszcze ćwiczenia. Po 8 tygodniach, obie grupy ograniczyły spożycie kalorii, straciły na wadze i tkance tłuszczowej, a także zwiększyło się im stężenie lipidów we krwi. Grupa uprawiająca dodatkowo ćwiczenia fizyczne uzyskała większą poprawę ilości lipidów aż o 63%, a u mężczyzn odnotowano większą utratę tkanki tłuszczowej oraz 50% większą utratę tkanki tłuszczowej u kobiet w porównaniu z grupą nie uprawiającą ćwiczeń fizycznych!

Jeśli chcesz schudnąć szybko i bezpiecznie, zapoznaj się z naszym rankingiem tabletek na odchudzanie.
Dzięki niemu wybierzesz produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb i kupisz go tanio bezpośrednio na stronie producenta.
Szukane frazy:
  • błonnik glukomannan
  • błonnik roślinny z konjac
  • błonnik z chromem glukomannan
  • glucomannan opinie
  • glukomanan

4 komentarze

  1. Ja nie jestem zadowolona, gdyż za każdym razem po jego spożyciu dopadają mnie odruchy wymiotne nie wiem czemu tak jest, ale meczę się już od dwóch tygodni i chyba muszę go odstawić.

  2. marlboromenthol

    A czy słyszeliście o tabletkach ThermaCuts do kupienia tutaj thermacuts. Zawierają jedne z najwyższych stężeń piperyny i są według mnie godne polecenia.

  3. A ja po zażyciu proszku i popiciu go dużą ilością wody nie odczuwam w ogóle głodu, przyjmuję go przed obiadem i porcje też nakładam mniejsze, zaczęłam około dwóch miesięcy temu.

  4. Ja nie mogę polecić tego specyfiku bo jest to w zasadzie proszek który nie ma specjalnego znaczenia dla organizmu, a jeżeli po tym proszku komuś chce się mniej jeść, to może go stosować.

Dodaj odpowiedź

Twój email nie będzie widoczny

*